Jak funguje keto dieta? Podrobný průvodce a jídelníček

autor: | Úno 26, 2023 | Diety, Strava | 0 komentářů

Ketogenní dieta, zkráceně keto dieta, je v poslední době velmi populární způsob stravování. Tato dieta se zaměřuje na omezení příjmu sacharidů a následné zvýšení příjmu tuků a bílkovin. Někdy se této dietě také říká nesprávně proteinová dieta. Cílem keto diety je dostat tělo do stavu nazývaného ketóza, kdy začne získávat energie primárně z tuků (konkrétně z ketonů) namísto sacharidů (konkrétně glukózy). V tomto článku se zaměříme na keto dietu a nejběžnější poměry makroživin, ukážeme si příklad jídelníčku a v závěru si porovnáme keto dietu se sacharidovými vlnami. Na úvod si dovolím říci, že keto dieta opravdu není pro každého a pokud máte již nějaké zdravotní problémy, určitě se o jejím zařazení nejprve poraďte s vašim lékařem.

Jaké jsou nejběžnější poměry makroživin v ketodietě?

Ketogenní dieta patří mezi ultra low carb diety. Konzumují se při ní hlavně tuky a bílkoviny, proto se dietě často také říká proteinová dieta. Keto dieta se nejčastěji řídí poměrem makroživin ve výživě 65 – 75 % tuků, 20 až 25 % bílkovin a pouhých 2 až 9 % sacharidů. Pro dosažení a udržení stavu ketózy je důležité, aby tělo mělo velmi nízký příjem sacharidů, obvykle kolem 20 – 60 gramů sacharidů denně (horní hranice se týká sportující populace). Tím se udržuje nízká hladina inzulínu v krvi, což vede k uvolňování mastných kyselin z tukových zásob v těle a jejich spalování jako paliva. Také se zvyšuje tvorba ketonů, což jsou organické sloučeniny, které tělo využívá jako zdroj energie.

Není ketóza pro tělo nebezpečná?

Pro zdravého člověk není nebezpečná. S velkou opatrností by ke keto režimu měli přistupovat jedinci postižení diabetem. Největší riziko je u cukrovky 2. typu, kde hrozí vznik životu nebezpečné ketoacidózy. Cukrovkáři by s keto dietami měli pracovat výhradně ve spolupráci s ošetřujícím lékařem.

Jinak se dá říci, že ketóza je pro metabolismus energeticky výhodný stav, protože organismus využívá ketony podobným způsobem, jako glukózu, ale bez jakýchkoli výkyvů hladiny krevního cukru (které způsobují kolísání energie a následně i celkové vitality).

Jaké můžu při keto dietě konzumovat potraviny?

Odpověď je celkem jednoduchá. Zaměřujte se na potraviny, které obsahují naprosto minimální množství sacharidů. Nyní si je konkrétně vyjmenujeme.

Maso: hovězí, jehněčí, vepřové, kozí, zvěřina, drůbež, ryby, mořské plody

Nevhodné varianty masa (jakékoliv polotovary): párky, klobásy, smažené maso v trojobale (různé řízky), droby (vnitřnosti), masité pokrmy zhušťované moukou.

Vejce: vhodné jsou všechny druhy vajec

Mléčné výrobky: plnotučné bílé jogurty, tvaroh, zakysaná smetana, dlouhozrající sýry

Zelenina: V čerstvé i kvašené formě – listový salát, hlávkový salát, mangold, špenát, rukola, polníček, řeřicha, pažitka, čekanka, kapusta hlávková, kapusta kadeřavá, kedluben, ředkvičky, řapíkatý celer, chřest, okurky, cukety, paprika, lilek, bambusové výhonky, klíčená semínka (brokolice, hořčice, jetel, vojtěška, ředkvička, řeřicha…), mořské řasy, v omezeném množství kořenová zelenina.

Ovoce: avokádo, olivy

Ořechy a semena: V omezeném množství s ohledem na obsah sacharidů v jednotlivých druzích.

Tuky: Želatina, máslo, ghí, máslo, slanina, škvarky, majonéza, hořčice, pesto, sádlo, lůj, oleje lisované za studena.

Tekutiny: Voda, lisované šťávy (primárně ze zeleniny a klíčených rostlin), vývary, čaje

Keto dieta jako zázračná cesta k hubnutí?

Většina lidí chce vyzkoušet keto dietu kvůli přesvědčení, že díky ní snadno zhubne. No možná vás zklamu, ale pro jakékoli hubnutí musíte být v kalorickém deficitu a to i na keto dietě. Když se tedy na ketu budete přejídat a budete v kalorickém nadbytku, samozřejmě že hubnout nebudete. Během týdně až dvou zhubnete 3 až 5 kg, ale bude se jednat jen o vodu, která z těla odejde po “spálení” glykogenových zásob. Zhubnete v podstatě jen vodu a menší množství tuku. Jakmile se vrátíte zpět k běžnému stravování na sacharidech, tak se váha rychle vrátí zpět. Abyste tedy konstantě hubli na keto dietě je potřeba na ni nějaký čas vydržet fungovat. Potřebujete být v kalorickém deficitu a pak správně provést návratový jídelníček. Osobně raději preferuji hubnutí na klasickém jídelníčku a nebo na sacharidových vlnách.

Jídelníček na hubnutí
NÁVOD – Sestavte si jídelníček na hubnutí

Pozor na práškové/instantní keto diety z reklamy

Většina lidí si pod pojmem keto dieta představí práškovou stravu, kterou na našem trhu propaguje několik firem. Opravdová a původní keto dieta se ale skládá z klasických potravin a ne prášku. Abych jen nekritizoval, instantní keto jídla vám mohou pomoci zhubnout, ale nenaučíte se správně skládat jídelníček z běžných surovin a navíc je to ze zkušeností mých klientů dlouhodobě neudržitelné. Po dokončení hubnoucího programu se vrací zpět k původnímu jídelníčku z shozená kila se jim plíživě vrací zpět.

Jak přejít na keto dietu?

Pokud se rozhodnete, že chcete keto dietu vyzkoušet, začněte s tím postupně. Ideálně, alespoň v rámci několika týdnů si postupně snižujte příjem sacharidů a navyšujte příjem tuků. Potřebujete, aby se váš trávicí trakt (hlavně střeva) postupně připravily na trávení tuků. Sacharidy se ve střevech fermentují odlišnými bakteriemi , než tuky. Pokud je např. váš denní příjem sacharidů 250 až 300 g denně, tak si ho každý týden snižte o 50 až 60 g sacharidů v denním jídelníčku. K tomu si navyšte každý týden cca o polovinu gramáže ubraných sacharidů, gramáž tuků (konkrétně 20 až 25 g).

Konkrétní rozpis:

Na začátku: 250 g sacharidů, 90 g bílkovin, 60 g tuku => celkem 1900 kcal

  1. týden: 200 g sacharidů, 90 g bílkovin, 80 g tuku => celkem 1880 kcal
  2. týden: 150 g sacharidů, 90 g bílkovin, 100 g tuku => celkem 1860 kcal
  3. týden: 100 g sacharidů, 90 g bílkovin, 120 g tuku => celkem 1840 kcal
  4. týden: 50 g sacharidů, 90 g bílkovin, 140 g tuku => celkem 1820 kcal
  5. týden: 30 g sacharidů, 90 g bílkovin, 150 g tuku => celkem 1830 kcal
Kalorický deficit - k čemu je a jak ho spočítat
Kalorický deficit – k čemu je a jak ho spočítat

Hlídejte si, zda jste opravdu v ketóze

I když držíte keto dietu, může mít vaše tělo problém se do ketózy dostat. Proto si stav ketózy pravidelně měřte, ideálně každý den. Nejdostupnějším způsobem pro většinu z nás jsou indikační papírky na měření ketózy (Diaphan, Ketophan).

Co dělat, když zjistím, že v ketóze nejsem?

Nyní se podíváme na to co dělat, když se nemůžete dostat do ketózy. Aplikujte vždy jen jeden bod a znovu si pomocí indikačních papírků zkontrolujte ketózu.

  1. Snižte příjem sacharidů pod 30 g za den a poté postupně navyšujte (o 10 g denně), až najdete svoji referenční hodnotu, při které jste ještě v ketóze.
  2. Zvyšte pohybovou aktivitu s mírně vyšší tepovou frekvencí (cca 65 % max. tepové frekvence).
  3. Hlídejte si množství bílkovin v jídelníčku. Jejich přebytek je pro ketózu nežádoucí, protože i bílkoviny se dokáži přeměňovat na glukózu a vyhodit vás z ketózy.
  4. Dejte trávicímu traktu čas se na keto dietu adaptovat.

Výhody keto diet

Podívejme se nyní na nejvýznamnější výhody ketogenní diety.

Předcházení rizika vzniku civilizačních onemocnění

Přechodem z vysoko sacharidového stravování na ketogenní, naprosto zásadním způsobem eliminuje riziko vzniku všech civilizačních nemocnění, které vznikají jako důsledek moderního stravování postaveného na přebytku sacharidů. Jedná se především o srdečně-cévní choroby (jsou příčinou cca 55% úmrtí na celém světě), diabetes 2.stupně a zánětlivá onemocnění. Medicína navíc používá keto diety k léčbě neurologických nemocí (Alzheimerova a Parkinsonova choroba, autismus, deprese, migrény, epilepsie)

Nižší pocity hladu při hubnutí

Správně poskládaný ketogenní jídelníček vám lépe pomůže zvládat hlad a chutě k jídlu. Díky tomuto efektu jste schopni mnohem lépe zůstat v kalorickém deficitu a odbourávat tuk.

Nevýhody keto diet

I keto dieta má samozřejmě několik zásadních nevýhod, na které se nyní podíváme.

Keto dieta bolest hlavy

Bolesti hlavy a zvýšená únava

Když rychle přejdete z vysokosacharidového režimu stravování do keto diety, můžete mít z počátku bolesti hlavy, pociťovat zvýšenou únavu, změny krevního tlaku nebo tepu. Dále můžete mít svalové křeče nebo změny nálad. Tyto projevy jsou nejčastěji způsobeny zvýšeným vylučováním minerálů z těla, nedostatkem tekutin, omezením konzumace kávy nebo závislostí na cukrech. Minerály můžete vhodně doplnit zeleninovými vývary, zvýšením příjmu soli nebo lisovanými zeleninovými šťávami.

Vysoký příjem nezdravých tuků

Pokud při skladbě keto jídelníčku nedbáte na správný příjem tuků a orientujete se výhradně příjem nasycených tuků a uzenin, můžete při dlouhodobé konzumaci zvyšovat rizika onemocnění srdce a cév.

Zdravé tuky (omega 3 a 6), cholesterol, tuky v potravinách a metabolismus tuků
Metabolismus tuků a zdravé tuky. Víte jak snížit cholesterol?

Problémy s příjmem vlákniny

Při keto dietě můžete mít problém s příjmem vlákniny, protože máte vyřazeny veškeré hlavní zdroje vlákniny, jakou jsou celozrnné obiloviny, ovoce a některé druhy zeleniny. Lehce se tedy může stát, že nedosáhnete na doporučený příjem vlákniny 25 až 30 gramů denně. Vhodnými zdroji vlákniny při ketogenní dietě jsou především oříšky, semínka, listová zelenina a bobulovité ovoce.

Sacharidy a vláknina
Sacharidové potraviny a v čem je vláknina?

Snížení sportovního výkonu

Při keto dietě může dojít k výraznému zhoršení sportovního výkonu, hlavně u silových disciplín. Svaly pro svoji práci potřebují hlavně glykogen a ten nám při keto dietě chybí. Na keto dietě alespoň z počátku, než si tělo zvykne, nečekejte žádné velké sportovní výkony. V tomto mají velkou výhodu sacharidové vlny.

Nízká rozmanitost jídelníčku

Ač se to na první pohled nezdá, vyřazením sacharidů z jídelníčku přicházíte o hodně pestrosti a hlavně radosti z jídla. Keto dieta je vhodná hlavně pro chladnější části roku, kdy oceníte její termický ohřívající efekt. Naopak na jaře a v létě je lepší se jí vyhnout a do jídelníčku zařazujte více sacharidů, než tuků.

Pro koho není keto dieta vhodná

Keto dieta rozhodně není vhodná pro každého.

Speciálně to platí pro:

  • Lidi se špatnou funkcí ledvin, jater, slinivky nebo žlučníku
  • Těhotné a kojící ženy
  • Pro diabetiky (nutná konzultace s lékařem)
  • Pro pacienty s bandáží žaludky (bariatrické operace)

Vhodnost keto diety vzhledem k somatotypu a metabolickému typu

Při volbě jakékoli diety uvažujte vždy váš somatotyp v kombinaci s metabolickým typem. Pokud jste např. somatotyp endomorf, máte na sobě velké množství tuku (25 % a více) a máte smíšený typ metabolismu, můžou pro vás být keto dieta vhodnou formou i dlouhodobější diety. Na druhou stranu, pokud budete mezomorf s větším podílem ektomorfní složky a pomalým spalováním, je pro Vás keto dieta spíše nevhodná. Chvilku na ni vydržíte (pár týdnů), ale bude to utrpení. Vhodnou strategií na hubnutí pro vás v tomto případě může být spíše klasické stravování na kalorickém deficitu s přihlédnutím k metabolickému typu, případně sacharidové vlny.

Keto dieta jídelníček

Nyní se konečně podíváme na konkrétní keto jídelníček. Mějte na paměti, že nám jde hlavně o to držet na uzdě příjem sacharidů. Jídelníček se hodí jako redukční pro muže nebo udržovací pro většinu žen.

Vzorový keto jídelníček na 1 den

Energetický příjem celkem 1800 kcal.

Sacharidy: 44 g (9%), bílkovin: 109 g (24 %), tuky: 132 g (67 %)

Snídaně

Omeleta avokádem

Suroviny: 3 vejce, 1/2 avokáda, 15 g máslo

Příprava: Vejce rozmíchejte v míse, přidejte sůl a pepř podle chuti. Oheň si nastavte na střední a na pánvi rozehřejte trochu másla. Směs nalijte na pánvičku a dejte smažit asi 2-3 minuty na každé straně. Omeletu dejte na talíř a ozdobte avokádem.

Celkem makroživin: 6 g sacharidů, 19 g bílkovin, 43 g tuků

Energetická hodnota: 487 kcal

Svačina

Cottage sýr s ořechy

Suroviny: 150 g cottage sýr, 10 g mandlí

Příprava: Snězte cottage sýr a k tomu 10 g mandlí

Celkem makroživin: 6 g sacharidů, 18 g bílkovin, 14 g tuků

Energetická hodnota: 222 kcal

Oběd

Steak s restovanou zeleninou

Suroviny: 150 g hovězího steak, 100 g zeleninového mixu (paprika, cuketa, cibule), 15 ml olivový olej

Příprava: Na pánvi si rozehřejte olej a osmahněte steak na středním ohni podle vaší chuti (různí se velikosti, tloušťky a způsobu grilování). Zeleninu dejte na pánev se solí, pepřem a oregánem a restujte ji na mírném ohni asi 5-10 minut.

Celkem makroživin: 12 g sacharidů, 33 g bílkovin, 25 g tuků

Energetická hodnota: 405 kcal

Svačina

Cottage sýr s ořechy

Suroviny: 150 g cottage sýr, 10 g mandlí

Příprava: Snězte cottage sýr a k tomu 10 g mandlí

Celkem makroživin: 6 g sacharidů, 18 g bílkovin, 14 g tuků

Energetická hodnota: 222 kcal

Večeře

Kuřecí salát s avokádem a ořechy

Suroviny: 100 g kuřecího masa, 1 avokádo, 50 g rukoly, 10 g piniových oříšků, 10 ml olivový olej

Příprava: Kuřecí maso nakrájejte na menší kousky a osmahněte na pánvi s olejem asi 5-10 minut, než je uvnitř propečené. Rukolu omyjte a osušte, avokádo nakrájejte na plátky. V míse smíchejte rukolu, kuřecí maso, avokádo a piniové oříšky. Pokud chcete, můžete přidat i rajčata, papriky nebo další zeleninu podle chuti.

Celkem makroživin: 14 g sacharidů, 21 g bílkovin, 36 g tuků

Energetická hodnota: 464 kcal

Je pro hubnutí lepší keto dieta a nebo sacharidové vlny?

To se nedá jednoznačně říci. Záleží co preferujete a jaké jsou vaše denní aktivity. Pokud více sportujete a chcete mít více energie, rozhodně bych doporučoval sacharidové vlny, kde si můžete lépe přizpůsobit jídelníček denním aktivitám. Na druhou stranu, pokud tolik nesportujete a máte na sobě více tuku, může pro vás být keto dieta vhodnější. Na keto dietě nebudete pociťovat takový hlad jako na sacharidových vlnách z důvodu stálejší hladiny cukru v krvi. Ketogenní dieta je sama o sobě protizánětlivá, což je velkou výhodou.

Sacharidové vlny EXCLUSIVE - jídelníček na míru
Sacharidové vlny EXCLUSIVE

Co si z článku odnést?

Ketogenní dieta může být účinným způsobem stravování pro hubnutí a zlepšení zdraví. Mějte na paměti, že tato dieta je náročná a vyžaduje přesné sledování množství sacharidů v potravinách. Pro osoby s vysokou fyzickou aktivitou nebo pro ty, kteří preferují vyšší příjem sacharidů, mohou být sacharidové vlny vhodnější volbou. Každý člověk má své individuální potřeby a cíle, takže je důležité vybrat si takovou stravu, která mu nejlépe vyhovuje a je pro něj udržitelná. Pokud chcete pomoci s nastavením jídelníčku jsem vám plně k dispozici. Klidně mi napište svůj konkrétní dotaz buď do komentářů a nebo do chatu.

Jak pro vás byl příspěvek užitečný?

Pro ohodnocení klikněte na hvězdu

Průměrné hodnocení 5 / 5. Počet hodnocení: 22

Žádné hodnocení. Buďte první, kdo to ohodnotí!

O autorovi

Martin Jungmann - osobní trenér a výživový poradce

Martin Jungmann

Jsem certifikovaný výživový poradce a osobní trenér. Absolvent trenérské školy FIT Praha a několika kurzů pod vedením Mgr. Martina Jelínka. "Na oblast zdravého životního stylu se dívám celostním pohledem. Věřím, že pro každého člověka je důležité cítit se zdravý, plný života a energie a chci být pro vás v tomto směru inspirací."

Mohlo by vás zajímat

0 komentáøù

Komentáře

0
    0
    Košík
    Váš košík je prázdnýZpátky k nákupu