Základy výživy (III.) – Bílkoviny a potraviny bohaté na bílkoviny přehledně

autor: | Aktualizováno 21. září 2025 | Publikováno 31. března 2019 | Strava, Základy výživy | 0 komentářů

Dnes se detailně podíváme na to, co jsou proteiny alias bílkoviny. Podíváme se v čem jsou bílkoviny, kolik denně přijímat bílkovin, jaké jsou hlavní potraviny bohaté na bílkoviny (vše v přehledných tabulkách), jak probíhá syntéza a trávení bílkovin.

Dále dostanete odpovědi na tyto otázky:

  • Přijímám dostatek bílkovin?
  • Jak mám doplnit bílkoviny?
  • V čem je nejvíce bílkovin?
  • Jaký je rozdíl mezi plnohodnotnými a neplnohodnotnými bílkovinami?

Co jsou bílkoviny?

Každý, kdo cvičí nebo se zajímá o zdravý životní styl, už určitě slyšel o významu bílkovin. Bílkoviny (proteiny) jsou spolu se sacharidy a tuky jednou ze tří základních makroživin. Na rozdíl od sacharidů a tuků však nejsou primárně zdrojem energie. Jejich hlavní úloha spočívá ve stavbě, údržbě a opravě tělesných tkání. Jsou klíčovou součástí svalů, kostí, kůže, enzymů i hormonů.

Naše tělo si dokáže vytvářet vlastní bílkoviny, ale pouze z dostupných aminokyselin. Některé z nich (tzv. esenciální aminokyseliny) si tělo syntetizovat neumí, a proto je musíme přijímat z potravy. Bílkoviny v těle neustále podléhají rozkladu (katabolismu) a znovu se tvoří (anabolismem), což je přirozený proces. Aby tato obnova mohla probíhat správně, je nutné dodávat dostatek kvalitních bílkovin ve stravě.

Bílkoviny a množství energie

1 g bílkovin obsahuje 4 kcal/16,72 kJ stejně jako sacharidy.

Vznik a rozdělení bílkovin

Bílkoviny se v zažívacím traktu působením proteolytických enzymů rozkládají na aminokyseliny (podobně jako se sacharidy skládají z glukózových jednotek, tak se bílkoviny skládají také z jednotlivých elementárních částí z aminokyselin). Aminokyseliny se rozdělují na esenciální (organismus je neumí sám vytvořit a musí být přijímány v potravě) a neesenciální (tvořeny z jiných = přijímaných = esenciálních aminokyselin). Aminokyseliny se v našem těle metabolizují zpět na tělesné bílkoviny (svaly, šlachy, kosti, vlasy). V bílkovinném řetězci jsou jednotlivé aminokyseliny spojeny peptidovou vazbou.

BMI kalkulačka a WHR index
Má smysl si počítat BMI?>>

Jak jsme si již naznačili výše, bílkoviny se skládají z aminokyselin. Ty jsou pro naše tělo nejdůležitější, neboť přijaté proteiny se nejprve v trávicím traktu rozloží na aminokyseliny, které se zpět skládají na tělesné bílkoviny. V našem těle se vyskytuje celkem 20 základních aminokyselin z nichž 9 je esenciálních (tělo je neumí samo vytvořit a musí být přijímány stravou).

Proteiny se dále dělí na plnohodnotné a neplnohodnotné podle zastoupení konkrétních aminokyselin.

Plnohodnotné zdroje bílkovin

Mezi plnohodnotné bílkoviny se řadí především živočišné bílkoviny. Patří sem potraviny bohaté na bílkoviny jako jsou vejce, mléko a mléčné výrobky, maso a sója.

plnohodnotné proteiny/bílkoviny a jejich zdroje

Neplnohodnotné zdroje bílkoviny

Mezi neplnohodnotné proteiny patří rostlinné bílkoviny (kromě sóji – ta má plnohodnotné spektrum aminokyselin). Mezi plnohodnotné bílkoviny se řadí především živočišné bílkoviny. Patří sem potraviny bohaté na bílkoviny jako jsou luštěniny, různé vločky a cereálie, pečivo a také ořechy a různá semínka.

Nebudeme si to ale ještě více komplikovat, jednoduše musíme přijímat dostatek plnohodnotných bílkovin, aby naše tělo mohlo pracovat správně, a to každý den. Neboť naše tělo není schopno (na rozdíl od tuků a sacharidů) bílkoviny skladovat.

neplnohodnotné proteiny/bílkoviny zdroje

Potraviny bohaté na bílkoviny

Nyní se přehledně podíváme na konkrétní skupiny potravin bohaté na bílkoviny. Všechny bílkovinné potraviny najdete v přehledných tabulkách.

Vytvořil jsem pro vás i aktualizovaný článek se všemi důleřitými potravinami bohatých na bílkoviny, u některých jsou uvedené i další makroživiny. V článku si navíc můžete stáhnout vše v přehledné PDF tabulce.

Potaraviny s vysokým obsahem bílkovin náhledový obrázek

Maso jako zdroj bílkovin

Maso (přední zástupce živočišných bílkovin) se řadí mezi jedny z nejlepších bílkovinných potravin. Obsahuje pro tělo skvěle využitelné aminokyseliny.

PotravinaObsah bílkovin na 100 g
Hovězí maso, zadní20 g
Hovězí maso, přední18 g
Vepřové maso, panenka20 g
Vepřové maso, krkovice19 g
Kuřecí prsa23 g
Kuřecí stehno s kůží, bez kosti16 g
Losos20 g
Pstruh18 g
Treska17 g
Libová šunka17 g
Obsah bílkovin v mase

Vejce jako bílkovinná potravina

PotravinaObsah bílkovin na 100 g
Vejce13 g
Vaječný bílek11 g
Šmakoun14 g
Vejce jako bílkovinná potravina

Obsah bílkovin v mléku a mléčných výrobcích

Mezi potraviny bohaté na bílkoviny se oprávněně řadí mléko a mléčné výrobky.

PotravinaObsah bílkovin na 100 g
Mléko polotučné3 g
Jogurt bílý, 3 % tuku5 g
Jogurtové mléko, kefír3 g
Řecký jogurt milko, bílý, 5 % nebo 0 % tuku8 g
Jogurt protein Active Meggle, bílý9 g
Milko Skyr, bílý12 g
Tvaroh libovolné tučnosti10 – 13 g
Olomoucké tvarůžky28 g
Hermelín20 g
Cottage12 g
Lučina7,5 g
Eidam 30 % tuku v sušině27 g
Eidam 20 % tuku v sušině34 g
Mozzarella18 g
Tabulka potravin s mléčnou bílkovinou

Bílkovinné potraviny – rostlinné bílkoviny

U rostlinných zdrojů bílkovin řadíme mezi potraviny s vysokým obsahem bílkovin převážně luštěniny a různé ořechy a semínka. Kroupy, těstoviny a pečivo mají cca o 50 – 70 % menší obsah bílkovin.

PotravinaObsah bílkovin na 100 g
Chléb celozrnný8 g
Vločky žitné, jáhlové, ječné, pohankové, pšeničné12 g
Vločky ovesné13 g
Müsli sypané9 g
Müsli zapékané10 g
Cizrna19 g
Čočka24 g
Fazole21 g
Hrách20 g
Sójové boby34 g
Tofu natural16 g
Tofu uzené16 g
Tempeh čerstvý18 g
Tempeh uzený20 g
Kroupy10 g
Kuskus14 g
Pohanka13 g
Quinoa14 g
Rýže8 g
Těstoviny13 g
Arašídy26 g
Lískové ořechy15 g
Mandle20 g
Para ořečhy13 g
Dýňová semínka25 g
Chia semínka21 g
Lněné semínko18 g
Slunečnicová semínka19 g
Tabulka rostlinných zdrojů bílkovin

Kolik jíst bílkovin?

K uspokojení minimálních požadavků průměrného dospělého člověka jich stačí jíst poměrně malé množství bílkovin – přibližně 1 g bílkovin na 1 kg tělesné váhy za den (běžně se prezentují hodnoty pohybující se v rozmezí 0,8 – 1,5 g bílkovin/1 kg tělesné hmotnosti – tato rozdílnost je dána faktory jako je věk, pohlaví, fyzická aktivita, složení stravy).

Minimální příjem pro běžnou populaci je stanoven Evropskou potravinovou agenturou (EFSA) na 0,83 g bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti a den. Tato hodnota však představuje spodní hranici nutnou k pokrytí základních potřeb a udržení dusíkové rovnováhy u nesportujících osob. V praxi je lepší se i u nesportujících lidí držet v rozmezí 1 až 1,2 g na 1 kg váhy, protože vyšší příjem bílkovin pomáhá lépe chránit svalovou hmotu a podporuje zdraví kostí i imunitu. U silových sportů se běžně doporučuje příjem 1,6 – 2,2 g na kg hmotnosti. Tento příjem bohatě postačí pro regeneraci a budování nové svalové hmoty. Dále příjem bílkovin ve stravě ovlivňuje vaše rychlost spalování a s tím spojený metabolický typ a somatotyp.

V případě sníženého energetického příjmu a omezení sacharidů ve stravě (redukční diety např. sacharidové vlny) se v kulturistice a fitness doporučuje příjem bílkovin 2 g až 3 g na 1 kg aktivní tělesné hmotnosti (hmotnost bez tuku, FFM = fat free mass) a to z důvodu přeměny části přijatých proteinů na energii potřebné k zajištění potřeb organismu.

Přehled doporučeného příjmu bílkovin
Skupina Doporučený příjem (g/kg/den) Poznámka
Běžná populace (nesportující) 0,8–1,0(minimum); 1-1,2 (ideál) Spodní hranice pro pokrytí základních potřeb; EFSA minimum = 0,83 g/kg.
Rekreačně aktivní 1,2–1,6 Podpora regenerace a základní adaptace na zátěž.
Silový / hypertrofní trénink 1,6–2,2 Optimální pro růst svalové hmoty a adaptaci na intenzivní trénink.
Energetický deficit / redukční dieta 2,0–3,0 FFM Počítáno z beztukové hmoty (FFM); chrání svalovou hmotu při hubnutí.
Senioři (>65 let) 1,0–1,2 Prevence ztráty svalové hmoty (sarkopenie); ideálně s odporovým tréninkem.
Pozn.: FFM = beztuková tělesná hmota. Vyšší konec rozmezí volte při vyšším objemu tréninku nebo v dietě.
Kalkulačka kalorií - náhledový obrázek
Vypočítejte si svůj denní příjem kalorií>>

Co se děje při nedostatečném a přehnaném příjmu bílkovin?

Při nedostatečném příjmu bílkovin hrozí zastavení růstu (výška i svaly), narušení obranyschopnosti, pomalé hojení zranění nebo porušení orgánů. Ovšem vysoký dlouhodobý příjem bílkovin nad 3g/kg může být z dlouhodobého hlediska také zdravotně rizikový. Nese sebou rizika zvýšeného zatížení jater, tlustého střeva, ledvin a s nimi spojené zvýšené množství kyseliny močové v krvi.

Nicméně důležité říci, že existují studie, které tyto tvrzení vyvrací (zde je jedna z nich – nová studie z roku 2016). V této studii skupina 14-ti mužů provozujících silový trénink po dobu jednoho roku  konzumovala denně 2,5 – 3,3 g bílkovin na kg tělesné váhy. Výsledkem bylo, že extrémně vysoké množství bílkovin nejenže nemělo negativní efekt na ledviny a játra, ale ani přes nadbytek kalorií nevedlo ke zvyšování tukové tkáně. Další zajímavou věcí je, že i když došlo k dvojnásobnému zvýšení přijímaného cholesterolu, neovlivnilo to nijak krevní cholesterol (LDL / HDL).

Jak zhubnout rychle - návod
Jak zhubnout rychle a efektivně návod

Limitující faktory pro využití bílkovin

Problematika příjmu bílkovin není jenom o tom, kolik jich přijmete ze stravy, ale také o tom, kolik jich reálně Vaše tělo dokáže strávit, absorbovat a využít. O tom, kolik bílkovin Vaše tělo reálně zužitkuje, rozhoduje několik limitujících faktorů.  Níže si je trochu rozebereme.

Limitující faktory jsou zejména:

1. Zdroj a kvalita bílkovin. Soustřeďte se na kvalitní zdroje bílkovin (maso, vejce, mléčné výrobky, ryby).
2. Zdraví a kapacita trávení. Čím horší trávení máte, tím méně bílkovin vaše tělo stráví a vstřebá. Pokud se po mase cítíte těžko, je dobré s nim užívat Betain HCl a trávicí enzymy a zároveň se snažtě zjistit, proč máte tento problém.
3. Kvalita tréninku a celkový objem zátěže při tréninku. Míra potřeby bílkovin souvisí hlavně s celkovým objemem tréninku, nikoli jen s typem (síla vs. hypertrofie). Tréninky zaměřené na hypertrofii mají většinou vyšší počet sérií a opakování, což vede k většímu poškození svalových vláken a tím i k vyšší potřebě regenerace. Proto se v těchto případech doporučuje držet příjem bílkovin spíše na horní hranici doporučeného rozmezí (cca 1,8–2,2 g/kg). Naopak při čistě silově orientovaném tréninku s menším objemem zátěže může stačit spíše spodní hranice (cca 1,6–1,8 g/kg).

Co si z článku odnést?

Z článku byste si měli odnést následující:

  • Bílkoviny jsou pro tělo jednou z nejdůležitějších makroživin (slouží pro regeneraci a výstavbu nových tkání v těle).
  • Proteiny se skládají z aminokyselin , které se dělí na esenciální (tělo si je neumí vytvořit a musí být neustále přijímány stravou) a neesenciální (tvořeny z jiných přijímaných aminokyselin).
  • Podle obsahu esenciálních aminokyselin v konkrétní bílkovině se bílkoviny dělí na plnohodnotné – hlavně živočišné zdroje bílkovin (obsahují všech 8 esenciálních aminokyselin)  a neplnohodnotné – hlavně rostlinné zdroje bílkovin (některé esenciální aminokyseliny chybí).
  • U běžné nesportující populace je vhodné přijímat 1 až 1,2 g  bílkovin na 1 kg tělesné hmotnosti. Sportovci v rozmezí 1,2 g – 2,2 g bílkovin na 1 kg hmotnosti (v závislosti na aktuálním dietním režimu).
  • Zaměřujte se na potraviny bohaté na bílkoviny obzvláště pokud jste v dietě nebo žijete aktivně.
  • Získali jste přehledné tabulky bílkovinných potravin.
  • Využitelnost bílkovin určují tyto faktory: zdroj a kvalita bílkovin, zdraví a kapacita trávení, inzulínová senzitivita, kvalita tréninku a míra poškození svalových vláken.

Těším se na vás u dalšího pokračování, kde se podíváme na poslední makroživinu tuky.

Jak pro vás byl příspěvek užitečný?

Pro ohodnocení klikněte na hvězdu

Průměrné hodnocení 4.1 / 5. Počet hodnocení: 10

Žádné hodnocení. Buďte první, kdo to ohodnotí!

O autorovi

Martin Jungmann - osobní trenér a výživový poradce

Martin Jungmann

Jsem certifikovaný výživový poradce a osobní trenér. Absolvent trenérské školy FIT Praha a několika kurzů pod vedením Mgr. Martina Jelínka. "Na oblast zdravého životního stylu se dívám celostním pohledem. Věřím, že pro každého člověka je důležité cítit se zdravý, plný života a energie a chci být pro vás v tomto směru inspirací."

Mohlo by vás zajímat

Přerušovaný půst 16/8 + vzorový jídelníček

Přerušovaný půst 16/8 + vzorový jídelníček

Přerušovaný půst (Intermittent Fasting, IF) si získává čím dál tím větší popularitu jako efektivní metoda stravování,...

0 komentáøù

Trackbacks/Pingbacks

  1. Co to je glykemický index a jak funguje? - Martin Jungmann - osobní trenér, výživový poradce - […] GI koresponduje:▪️s obsahem bílkovin ve stravě – jejich vyšší množství zpomaluje trávení a uvolnění sacharidů▪️s […]
  2. Sacharidové vlny - efektivní metoda hubnutí - Martin Jungmann - osobní trenér, výživový poradce - […] většině diet se stává, že strava bývá bílkovinami naprosto předimenzována s odůvodněním ochrany svalové hmoty. Když jedinec při výpočtu…
  3. Jak posílit imunitu nejen proti COVID-19 - […] (duben až září) konzumovat zase stravu lehčí s vyšším zastoupením sacharidů a lehčími formami bílkovin (drůbež, ryby, obiloviny, sezónní…
  4. SACHARIDY A VLÁKNINA PRAKTICKY - […] Těším se na vás u dalšího pokračování, kde se trochu mrkneme na bílkoviny. […]
  5. Sacharidové vlny (sacharidová dieta) - vzorový jídelníček na hubnutí - […] sacharidů zvolíme princip dvou vln (každé dva dny po sobě bude stejný příjem sacharidů). Bílkoviny nastavíme na 75 g…
  6. Domácí kváskový chléb - Recept - Martin Jungmann - osobní trenér, výživový poradce - […] Bílkoviny: 9 g […]
  7. Jak určit správně svůj somatotyp? - […] kolem 10 % (což je velmi nízká hodnota).Ektomorfům se doporučuje mírně vyšší přísun bílkovin (cca 1,5 g/1 kg tělesné…
  8. Metabolismus tuků, jejich funkce v těle a kolik jich přijímat ve stravě - […] rozdíl od bílkovin a sacharidů mají tuky 2x více energie – 1 g tuku obsahuje 9 kcal/37,62 […]
  9. Základy výživy (I.): Co jsou to makroživiny a mikroživiny - velký souhrn - […] Bílkoviny […]

Komentáře

0
    0
    Košík
    Váš košík je prázdnýZpátky k nákupu